Ayhan Günyıl - Sezen Şarkıları (REC By Saathi – 2019)

Ayhan Günyıl  - Sezen Şarkıları  (REC By Saathi – 2019)

 Müzik dünyasının en önemli enstrümanistlerden, gitar virtüözü Ayhan Günyıl konsept bir albüm hazırlamış.  Albümde on tane Sezen Aksu şarkının enstrümantal yorumları yer alıyor. Ayhan Günyıl, her icrasında olduğu gibi bu albümde ki icralarında da gitarını konuşturmuş. 

Konuşturmuş lafını laf olsun diye kullanmıyorum, çünkü gitar eşliklerin dışında albümde yer alan Sezen Aksu şarkılarının şan partisyonlarını da çalmış ve gitar o sözlerin yer aldığı bölümlerde adeta şarkı söylemiş. Çok büyük bir itina ile hazırlanan albümün bir diğer önemli özelliği şarkıların mixi ve kaydı. Tüm şarkılar akustik çalınmış, kayıtlar öylesine profesyonel yapılmış ki yetmişlerin analog kayıtlarını andırıyor. Sol ve sağ taraftan dolu dolu geliyor enstrüman sesleri. Kayıt dediğin böyle olmalı. Günümüz elektronik pop şarkılarda bu tarz bir stereo kayıt dinleyemediğimiz için kulaklarımız paslanmıştı, taaa ki bu albümü dinleyinceye kadar. Albümü kulaklıktan dinleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hele bir de iyi bir kulaklıkla dinlediğinizde albümde yer alan şarkıların düzenleme – kayıt ve mixi ile sizi  bulunduğunuz yerden alıp başka bir diyara götürecek.
Enstrümantal albümler Türkiye'de fazla yer bulamıyor. Elbet bunun pek çok nedeni var. İlk büyük nedeni müziği dinlemek yerine sözlerine daha fazla konsantre olan bir toplum olmamız. Bunda elbette müzik eğitiminin eksikliğinin de rolü çok büyük. Sözlerin ön planda olduğu bir müzikal kültüre bir de medyanın duyarsız müzik yayıncılığını da eklediğinizde ortaya kaliteli müzik adına hiçbir şey çıkmaması gayet doğal.  Onun için bu gibi enstrümantal albümler maça bir sıfır, hatta iki sıfır geride başlıyorlar.  Ancak ne güzel ki Ercan Saatçi gibi , Ayhan Günyıl gibi hala kaliteli bir şeyler yapmak isteyenler var da bu albümler yayınlanıyor. Yoksa vay memleketin müzik kültürünün haline.
"Sezen Şarkıları" albümünde Sezen Aksu'nun "Hata" – " Kaybolan Yıllar" gibi yetmişlere damgasını vuran şarkıların yanı sıra "Küçüğüm" gibi doksanlara ve "İstanbul İstanbul Olalı" gibi iki binli yıllara damgasını vuran Sezen Klasiklerinin enstrümantal ve gitar yoğunluklu enstrümantal düzenlemeleri yer alıyor. 
Türkiye'nin iyi bir bestecisi ile iyi bir müzisyeninin buluştuğu bir albüm olmuş "Sezen Şarkıları" . Belki medyada çok fazla ses getirmedi, fazla duyuramadı kendisini ama albüm olarak sadece Türkiye'de değil dünyada da "World music" standlarında bulunması ve Türk müzisyenini temsil etmesi gereken bir albüm olmuş. Belirli bir müzik kültürü olan müzik dinleyicisinin çok şey bulacağı bir albüm.
Albümde Yer Alan Şarkılar:
İstanbul İstanbul Olalı
Perişanım Şimdi
Kaybolan Yıllar
Keskin Bıçak
Hata
Seni Kimler Aldı
Küçüğüm
Masum Değiliz
Biliyorsun
Tükeneceğiz

03.06.2019
FACEBOOK
İNSTAGRAM