Sibel Can - Yeni Aşkım (DMC – 2016)

Sibel Can -  Yeni Aşkım  (DMC – 2016)

 Müzik dünyasının en iyi kadın alaturka vokallerinden biri olan Sibel Can "Yeni Aşkım" adlı bu albümde itinalı çalışmış. Dokuz beste ve iki versiyonun yer aldığı albümde Sibel hem biraz güncel popa dokunmuş hem eski tarzına devam etmiş hem de kendisini yenilemeye çalışmış.  

Sibel Can ve onun tarzında müzik yapan yorumcular son yıllarda medyada ciddi sorun yaşıyorlar. Radyolar onların şarkılarını Arabeskçi oldukları için yayınlamıyor. TV lerde ise müzik programı olmadığı için bu isimler genelde magazinle anılıyor. İşin bu yönü bakıldığında Sibel Can adına ciddi bir paradox görüyorum. Ne kadar pop yaparsa yapsın radyolar o kadar inatçı ki o ve onun gibilerin şarkılarını yayınlamıyor. Birkaç Arabesk radyo dışında nerdeyse hiçbir yerde bu albümde yer alan şarkılar tanıtılamıyor. Bu handikap biraz bu albümü etkiledi gibi geldi bana. Gelelim albüme:
Ben albümün açılış şarkısı "Kuyu" yu inanılmaz beğendim. Bahadır Talıöz'ün sözü ve müziği ve düzenlemesi ile hazırlanan şarkı hem sound olarak hem de beste olarak müthiş bir şarkı olmuş. Ben şarkının sözlerini de çok beğendim. "Elleri bonkör bize nankör olan dünya" gibi müthiş bir söz var şarkıda. Düzenlemeyi Bahadır kendisi yapmış ve çok ciddi söylemek istiyorum müthiş bir şarkı olmuş. Acaba yaylıları Arabesk yaylı değil de klasik yaylı olarak çaldırsalardı ne olurdu diye düşündüm şarkıyı dinlerken. Şarkının finalinde Bahadır Tatlıöz'ün güzel bir eşliği de var. Burada Sibel Can kendisini iyi güncellemiş diyebilirim.
Bülent Özdemir'in bestesi "Senden Başka Kimsem Yok" albümün ikinci bestesi. Harbi beste olmuş. Selim Çaldıran şarkıya kaliteli bir düzenleme yapmış, modern bir alt yapı üzerine Sibel Can'da döktürmüş.  Özellikle akustik versiyonu dinlerken tüylerim diken diken oldu.
Üçüncü şarkı Yalın imzalı "Bahçenden Bir Çiçek Yolla" da iyi bir şarkı. "Ben hiç kimsenin mazisi kalp ağrısı değilim" çok anlamlı bir mısra.  Yalın yazmış, Bahadır Tatlıöz düzenlemiş.  Sibel Can bu albümde popüler bestecilerde iyi besteler alarak iyi bir güncelleme yapmış. Bu üç şarkı bunun en somut göstergesi.
"Yeni Aşkım" albüme adını veren şarkı. Ankara havası gibi başlıyor sonra biraz popa dönüyor.  Ancak muhteşem kalitede olan ilk üç şarkıdan sonra bu şarkıyı biraz yadırgadım. Belli ki bu şarkıda Sibel Can eski tarzını da korumak istemiş.
"Beş Dakika" Tan Taşçı'nın bestesi.  Tan yürekli şarkılar yapıyor. Sibel Can'a eski tarzına uyan bir şarkısını vermiş. İyi bir damar şarkı olmuş.  Tan şarkıda Sibel Can'a şarkının bir bölümünde eşlikte etmiş. Sağlam bir Arabesk şarkı olmuş.
Daha önce Kürşat Zengin'den dinlediğimiz "Kalp Yolu"nu albümünde seslendiren Sibel Can bence bu şarkıyı seçerek iyi yapmış. Soft güçlü bir düğün şarkısı. Hani düğünlerde çalan şarkılar diye bir geyik var ya, tam ona uyan bir şarkı.
"Vallahi Yalan" da Sibel Can, doksanlı yıllardaki oyun havasına dönmüş.  Bu tarz şarkılar artık tutmuyor ama Sibel'in bir tarzı da var , ondan bu oyun havalarını da seslendirmesi bir şekilde lazım.  Ben bu şarkıyı da beğenmedim.
Bestesi Murat Yeter sözleri Altan Çetin'e ait olan "Kıskanırlar Bizi"  albümün sekizinci şarkısı. Düzenlemesini şarkının bestecisi Murat Yeter yapmış. Albümün bir diğer özelliği de birden fazla aranjöre sahip olması. Ben bu tür işleri çok severim. Her aranjörün tarzını ve duygusu farklıdır. Ama tabii ki bu kolay iş değil, para ister.  Sibel Can bu albümünde birden çok aranjörler çalışarak bu albümüne hem madden hem de manen değer verdiğin gösterdi.  "Kıskanırlar Bizi"  aslında eski türde bir Arabesk beste ama Murat Yeter, şarkının düzenlemesine ciddi şeyler katarak soundu modernleştirmiş.  
Sibel Can'ın bugüne kadar ki en radikal işlerden biri  "Diken mi Gül mü" adlı şarkıda olmuş. Son yıllarda dikkatleri çeken ve özellikle genç kuşakta sevilen EYPİO ile bir düet yapmış. Bu şarkıda Sibel kendisini aştı. Elbette klasik rapler gibi değil ama ciddi ciddi rap yapmış.   Saki Çimen şarkıyı çok iyi düzenlemiş. Ne EYPİO'yu tarzından uzaklaştırmış ne de Sibel Can'ı. Şarkının rap bölümünde İstanbul Strings ile klasik batı eşlikler yapmış.  Ben o yaylı partisyonlarına bittim. Müthiş olmuş.  Bence Sibel Can iyi yapmış. Biraz da gençleri yakalamak adına bu şarkıda modern ve rap bir tarzda şarkı söylemiş. Bu dünyada olsaydı ses getirirdi. Ama Türkiye'de nedense olmuyor.  Türk medyası çok muhafazakar ve yeniliklere kapalı olduğu gibi biraz da sabit görüşlü , ondan bu güzel deneme fazla ses getirir mi konusunda tereddütlüyüm.
Albümün son iki şarkısı birer versiyon. "Senden Başka Kimsem Yok"un ritmik düzenlemesi yer alıyor. Selim Çaldıran şarkıya ritim katmış, birazda bakkalaştırmış, ama ben orijinal akustik versiyonunda kaldım. Son şarkı ise albüme adını veren "Yeni Aşkım"ın akustik versiyonu. Bu versiyonda şarkı kendisini göstermiş. Albümün başında yer alan ritmik versiyon o kadar kötüydü ki bir ara neden albüme "Yeni Aşkım" adını verdi Sibel diye düşündüm. Ama bu akustik versiyonda şarkının iyi bir şarkı olduğunu anladım.
Sonuç olarak bence Sibel Can iyi bir albüm yapmış. Hem günceli yakalamış hem tarzını korumuş hem de yine yorumunu konuşturmuş. Albümde yer alan "Kuyu" – "Senden Başka Kimsem Yok" – "Bahçenden bir çiçek yolla" – "Beş dakika" dört dörtlük şarkılar olmuş. Satış olarak belki hak ettiğini yakalayamadı bu albüm ama iyi bir albüm olmuş. Sibel Can'ı işine para yatırdığı için tebrik ediyorum. Mutlaka dinlemenizi tavsiye ediyorum.
Albümde Yer Alan Şarkılar:
1. Kuyu
2. Senden Başka Kimsem Yok (Akustik)
3. Bahçenden Bir Çiçek Yolla
4. Yeni Aşkım
5. Beş Dakika
6. Kalp Yolu
7. Vallahi Yalan
8. Kıskanırlar Bizi
9. Diken Mi Gül Mü (Düet: Eypio)
10. Senden Başka Kimsem Yok
11. Yeni Aşkım (Versiyon)

21.06.2019
FACEBOOK
İNSTAGRAM