Nev – Bir Nev-i Alaturka II (Pasaj Müzik – 2019)

Nev – Bir Nev-i Alaturka II (Pasaj Müzik – 2019)

Nev, müzik dünyasına muhteşem bir başlangıç yaptı. Albümlerinde gerek yakaladığı sound, gerekse yorum yıllar geçmesine rağmen bugün hala aynı tazeliğini koruyor. Kendine has bir yorumu ve duygusu olan Nev'in uzun bir aradan sonra müzik marketlere sunduğu ve daha önce yayınlanan alaturka albümünün ikincisi olan "Bir Nev-i Alaturka II" de müthiş bir NEV yorumu ve alaturka ile gitarın çok başarılı bir müzikal buluşmasına şahit oluyorsunuz.

Ben Nev'in neden bu kadar uzun süre müzikten uzak kaldığını anlamıyorum, elbet bir nedeni vardır. Ama bu kadar iyi bir sesin kendisini bizden mahrum bırakması müzik adına çok yazık. Bu albümü dinlerken mükemmel bir kayıt duyacaksınız,  Nev'in tizlere çıkan ama asla rahatsız etmeyen vokali diğer tizlere çıkan ve bas bas bağıran erkek vokallerin aksine duygu veriyor. Şarkılarda tize çıkarak duygusunu yitirmeyen ender vokallerden biri olduğunu bu albümünde çok net kanıtladı Nev. Bu albümle ilgili anlamlandıramadığım bir diğer konu da Nev ve müzik şirketinin neden bu albüme yeteri kadar tanıtım desteği vermediği konusu. Albüm yayınlandı birkaç bülten yollandı o kadar. Başka hiçbir şey yapılmadı. Radyolar albüm repertuvarı alaturka olduğu için şarkıları yayınlamadı, buda eklenince albüm çok ciddi bir tanıtım eksikliği yaşadı.

Albüm müthiş kaliteli bir soundla hazırlanmış. Kayıtlar çok iyi yapılmış, mix mastering Türkiye standardının üstünde. Timuçin Aksuer'in yaptığı kayıt , mix ve masterin çok başarılı. Albüm "Sevdalarım" adlı şarkı ile açılıyor. Soft , latin ve yer yer volero bir ritimle hazırlanmış mükemmel bir şarkı. İstanbul'a ithaf edilen yüzerce şarkı yazıldı ama bu bence en güzellerinde. Genelde İstanbul'a yalakalık yapan, İstanbul temalı şarkılar içinde "Sevdalarım" çok reel kalmış.

Bestesi Avni Anıl'a güftesi usta şair Ümit Yaşar Oğuzcan'a ait olan efsane şarkı "Çal Gitar" rock bir valsın bir buluşması ile coverlanmış. Çok temiz bir kayıt, çok başarılı bir düzenleme. Distortion gitar şarkıya çok güzel empoze edimiş.

Üçüncü şarkı bir diğer alaturka klasiği "Gözleri Aşka Gülen" adlı klasik olmuş. Albümün tamamında hakim olan gitar sololar ve gitar eşlikler bu şarkıda da gösteriyor kendini. Çok modern bir düzenleme yapılmış. Nev'in sakin, naif yorumu şarkılara ayrı bir duygu katmış. Hiç zorlamadan seslendirmiş Nev şarkıları. Bu şarkı belki yüzlerce kez coverlandı ama en iyi beş cover arasında yer alır.

Oyun havası ritimde olan "Kahverengi Gözlerin" de bile öylesine ustaca bir armoni, ritim kurgulandı ki şarkı modern bir havaya girmiş.

"Viyolonsel Taksim" in hemen ardından çok ağır bir alaturka eser olan "Hicran Oku Sinem Deler" yer almış. Nev albümde şarkıları sıralarken biraz daha ağır  eserlere doğru bir sıralama yapmış.

"Vardar Ovası" çok itina ile hazırlanmış bir hard rock versiyona dönüştürülmüş. Bu esere hard rock tınısının bu kadar yakışacağını tahmin etmezdim.

Nev, albümünde kendi bestesi olan "Mühürlü Kaderim"i  de bu albüme seslendirmiş. Özünde alaturka bir şarkı olan "Mühürlü Kaderim" bu albümün bütünlüğüne de çok yakışmış.  Albümün kapanış şarkısı ise bir gazel. "Kahverengi Gözlerin" de bir de gazel seslendiren Nev, albümü büyük bir başarı ile tamamladı. Daha basit ve ticari eserlerle açılan albüm bir gazel ile kapanıyor.

Bu tarz albümlerin Türkiye adına, Türk kültürü adına, Türk Sanat müziği adına çok önemli albümler. Bunlar hem sanat değeri olan , hem de misyonu olan albümler. Neden diyeceksiniz, bu albüm bizim müziğimizi dünyaya göstermemize vesile olabilir. Aslında bu albüm bir World albümü. Bunu sıradan bir alaturka cover albümü olarak görmemek lazım. Çok ciddi anlamda bu albümü herkese şiddetle öneriyorum. Bugün Avrupa başta olmak üzere dünyada müzik marketlerde hiçbir Türk albüm yok gibi. Ama olması gerekir. En azından bu albüm çok rahat dünya müzik marketlerinde olmalı. Bu albüm Türkiye'de ciddi anlamda değersizleştirilen bir müzik türü olan alaturka müziğinin muhteşem bir örneği. Seksenlerde yoğunlaşan ama yıllardır tartışılan Türk Sanat müziğinin çok seslileştirilmesi konusunun gelebileceği en güzel örnek olmuş bu albüm. Çok ciddi bir çalışma olmuş. İşin beni şaşırtan tarafı kendi özünü dünya formlarında sunan bu albüm Türkiye'de hak ettiği ilgiyi alamadı. Böyle olunca albüm daha maça başlamadan darbe yedi. Ama yine de albüm arşivlik bir albüm. Popüler kültürle hiçbir ilgisi yok bu albümün. Zaten Nev'in de popüler kültürle ilgisi olmadı hiçbir zaman.

Özetle "Bir Nev-i Alaturka II" benim size şiddetle tavsiye edeceğim bir albüm olmuş..

Albümde Yer Alan Şarkılar:

1 - Sevdalarım

2 - Çal Gitar

3 - Gözleri Aşka Gülen

4 - Kahverengi Gözlerin

5 - Viyolonsel Taksimi (Hicran Oku Sinem Deler)

6 - Hicran Oku

7 - Vardar Ovası

8 - Kanun Taksimi (Mühürlü Kaderim)

9 - Mühürlü Kaderim ( Alaturka Versiyon)

10 - Kahverengi Gözlerin (Gazelli)

03.08.2019
FACEBOOK
İNSTAGRAM