Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

Başarılı müzik adamı Mustafa Ceceli, Müzik Habercisi'ne özel açıklamalarda bulundu.

Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

"Dünya müziğinin geçirdiği evrime kayıtsız kalmamamız gerekiyor"

Teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz. Eski dönemlerde insanlar dünya müziğine ulaşmak için ciddi çaba ve emek harcıyordu. Çünkü her şey gelmiyordu o dönemlerde. Şimdi internet gibi bir mucize var. Sen parmağında sadece bir tıkla dünyada hangi ülkede şu an hangi müzik zirvede, hangi parça trend olarak yükseliş gösteriyor, eski tabirle hangileri in hangileri out görebiliyorsun. Dolayısıyla ben bunu takip ediyorum. Sadece birkaç tane aplikasyon kullanılarak dünya müziğini nereye gittiğini görüyorsun. Türkiye'de de aynı şey geçerli. Bugün herhangi bir dijital müzik platformunda Türkiye'deki on şarkı diyorsun en çok dinlenen sana dinleyicinin artık profili ile ilgili ciddi bir ipucu veriyor. Ben de şu an hem Amerika, hem Avrupa, hem Hindistan, Arabistan, Yunanistan buradaki top listelerini hep takip ediyorum. Tamamının ortak noktası track ve hip-hop tarzına dönmüş olması. Yani hal böyleyken dünya müziğinin geçirdiği evrime bizim de kayıtsız kalmamamız gerekiyor. Yani bu ne özünden kopmak demek ne yaptığın tarzdan vazgeçip yeni bir tarza geçmek demek, hiçbiri ile alakası yok.

Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

"Dünya müziğindeki değişimi, Türk müziğine uyarlamaya çalışıyorum"

müziğindeki değişimleri Türk müziğine de uyarlamışlardır. Benim yapmaya çalıştığım şey sadece bu. Bunun içinde dijital mecraları çok takip ediyorum çünkü artık biliyorsunuz ne yazıkki müzik kanalları bu noktada sadece kliplenen hit şarkılar noktasına odaklı orada en de sürede ciddi bir değişim oldu. O yüzden de özellikle prodüktörlük tarafında dünya müziğinden besleniyorum. Amerika top listesine bakıyorsun orada bile sanatçılar değişti. Artık o çok sevdiğimiz isimler ezbere bildiğimiz sanatçılar değil yeni kişiler var tıpkı Türkiye liselerindeki gibi. Ben bu şekilde yapıyorum ve bu gelişime değişime ayak uydurmaya çalışıyorum.

Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

"Artık müzik sadece insanların hayatına eşlik ediyor"

Benden duyduğunuz seslerin hiçbirisi hazır değil. Yani gideyim de 45 numaralı sesi çalayım değil hepsi mutlaka o şarkıya uyacak şekilde köşesini kurcalıyorum ve öyle kullanıyorum. O yüzden bana söyledikleri zaman 'Senin yaptığın aranjelerde bir farklılık var' diye, sound olarak en büyük farklılık buradan kaynaklanıyor yani hala kendim pişiriyorum. Bence bakışı şöyle güncellememiz gerekiyor şu anda müzik hangi platformlardan dinleniyor? Buradan baktığınız zaman Türkiye'de çok yüksek bir müzik dinleme oranı olduğundan eminim ancak diğer tarafta eski alışkanlıklarımız gibi bir müzik dinleme saati insanların olduğunu zannetmiyorum. Artık müzik sadece hayatlarının o anki notlarına ve durumlarına eşlik ediyor. Bu arabada olabilir, uyumadan önce olabilir, uyandığında olabilir, okul servisine giderken olabilir bir şekilde müzik artık hayatımıza eşlik ediyor. Ona özel zaman ayıran popülasyonun çok düşük olduğunu tahmin ediyorum. Artık tek isteğimiz hep legal olanların kullanılması. Zaten artık burasıda çok gelişmeye başladı yapılan kampanyalar yine gsm operatörlerin geliştirdiği yazılımlar, radyomuz, televizyonlar.

Müzik artık her mecrada var ama tabi sosyal medya bize müziği zaten aslında biraz daha empoze ediyor gibi. TikTok, Instagram artık müziği kullanarak da bir şeyler yapıyorlar, müzikli anlatıyorlar. Ancak alışkanlıklarımız tamamen değişti bundan sonraki aşamada nasıl olur, ne olur biz üretmeye devam edeceğiz ama dijital çağın artık koyduğu kurallara göre üretiyoruz. Gelirlerdeki değişim dijitalleşmeyle beraber biraz kabuk değiştirdi. Mesela önceki gibi giderlerimiz olmayabilir ama önceki gibi bir gelir de olmuyor. Yani bir albümün dijital olarak satılmasıyla fiziki olarak cd, kaset gibi satılması arasında epey bir fark var.

Mustafa Ceceli: İllegalite ile baş edemiyoruz!

"İllegalite ile baş edemiyoruz"

Bunu katı olarak düşünürsek üç ya da dört kat olarak düşünebiliriz. Diğer tarafta fiziki bir materyal var ama nedir birisini 100 bin satabilirdin ama diğerini milyonlarca kişiye satabilirsin diye düşündüğünde kendini kompanse edebilir ancak ancak biz illegalite ile çok baş edemiyoruz. Yani legal platformlarda çok sınırlı sayıda indirme oluyor. Yani örnek veriyorum bugün sizin bir müzik listesinin birinci sırasında gözüküyorsunuz indirilmelerde yani legal olarak birileri bunu satın almış baksanız belki oradaki satış sayısı 150 ya da 200'dür mesela. Sen zannediyorsun ki birinci sırada Mustafa'nın şarkısı kesin bunu 100.000 kişi indirdi alakası yok ben rakamları gördüğüm için arka planında artık onun tatmin boyutundan ziyade sanatçının bilinirliğini ve her an başarılı olan şarkılarıyla yan gelirlerini görebilirsiniz. Bu da konser olabilir veya bir takım sponsorlar olabilir. Dijitalin en büyük avantajı kitlelere erişmek bunu çok hızlandırdığı aşikar yoksa biz bu şekilde bir araya gelip şarkı kolay kolay yapamazdık eski klasik iletişim modelleriyle ama çoğu firmanın gelirlerini azaltsa bike şarkıların prodüksiyonunu yapma noktasında daha pratikleştiği için konular bir sürü firmaya bu dijital aslında hayat verdi diye düşünüyorum.

16.01.2022
FACEBOOK
İNSTAGRAM