60-70-80'lerin Ünlü Orkestraları
60-70-80'lerin Ünlü Orkestraları
60 Yıllardan itibaren orkestralar gittikçe çoğalmıştır çünkü Türkiye'deki ve bilhassa İstanbul Ankara ve İzmir deki gelişen ve yoğunlaşan eğlence hayatı buna sebep olmuştur. Sizlere bu yıllardaki benim de fiilen içinde bulunduğum müzik ortamına damga vuran orkestralar arasında en popüler olanlarını tanıtacağım.
Aslında piyasada olan orkestra sayısı benim burada yazacaklarımdan çok daha fazla. Unutulan orkestralar varsa şimdiden özür diliyorum. Burada sizlere orkestraları ve yaptıkları müzik tarzları ile tanıtmaya çalışacağımÖncelikle orkestra kavramından bahsetmek istiyorum: Orkestra ile müzisyen topluluğu yani toplama grup asla aynı şey değildir. Orkestra demek bir arada uzun zaman birlikte çalan devamlı prova yapan kadrosu değişmeyen ve belli bir müzikal kimliğe sahip topluluk demektir…..Bu kavram yıllardır çok acıdır ki artık yok olmuştur. Bir orkestranın adı ve şefi vardır mutlaka, olmalıdır da. Örnek vermek gerekirse, İstanbul Gelişim Orkestrası ve Grup Doğuş son örneklerdir. Bu orkestraların kadrosu yıllarca değişmemiştir ve kendi müzikal tarzları ve kimlikleri vardıOrkestraların günümüzde yok olmasının nedeni gece kulüplerinin ve gazinoların kapanması ile ilgilidir. Orkestranın fiziksel olarak var olabilmesi için sanatını icra edebilecek mekanlara ihtiyacı vardır. 60'lı yıllardan itibaren İstanbul eğlencenin odak noktası olup birçok orkestra Şişli ile Taksim arasında yer alan birçok gece kulübünde müzik yapmaktaydı. Her bir gece kulübü adeta birer pop müzik konservatuarı gibiydi. Orkestraların bugünkü gibi bir ünlü şarkıcıya ihtiyacı yoktu. Orkestralar başlı başına kimlik sahibiydi. Şimdiki orkestraların adı sanı yok hepsi toplama ve her gün kadroları değişiyor onun bu topluluklara orkestra demek mümkün değil. Şarkıcılar arkaya dönüp bana eşlik eden müzisyen arkadaşlar diye bahsediyor. O zamanki orkestralar ancak zaman zaman kendileri ile çalışmak isteyen ünlülere de eşlik edilirdi. Örneğin İstanbul Gelişimin Ajda Pekkan'la çalışması gibi….
60'lı yıllar dünya müziğine bugün dahi yön veren bir özelliğe sahipti. O gün çıkan şarkıların defalarca coverları yapılıp günümüze kadar gelmesi ve asla popülaritesini kaybetmemesi düşünülecek bir konudur. O yıllar bugünlere yön vermiştir adeta. O zamanlar dünya müziğine İtalyan ve Fransız müzikleri daha çok hakimdi ve orkestralar iletişim olanakları bugünkü gibi olmasa da mümkün olduğunca bu çıkan yeni şarkıları takip ederdi.
Her orkestranın belli bir tarzı vardı bir orkestranın repertuarı asla diğerininkine benzemezdi buda orkestraların kimliğini oluştururdu. Sizlere burada Şişliden Taksime kadar olan gece kulüpleri ve orada çalan orkestraları ve müzikal tarzlarını yazacağım…
Kanat Gür Orkestrası (İtalyan müziği)
Doruk Onatkut Orkestrası (günün pop müziği)
İlhan Feyman Orkestras (Latin ve ispanyol müziği)
Yalçın Ateş Orkestras (Günün pop müziği)
Ali Çetinkaya Orkestras (Jazz standartları ve Latin)
Durul Gence 5'lisi (Günün pop ve soul müziği)
Üstün Poyraz Set (Soul müzik)
Kadri Ünalan Orkestrası (Caz ve pop)
İsmet Sıralar Orkestrası (Caz ve pop)
Özdemir Erdoğan Orkestrası (Fransızca ve pop)
Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası (Güncel pop)
Mavi Işıklar (Show Orkestrası)
Mavi Çocuklar (güncel pop)
Dün Bugün Yarın (pop)
İstanbul Gelişim Orkestrası (Pop)
Grup Doğuş Orkestrası (Güncel pop)
İlham Gencer Trio (Caz)
Vasfi Uçaroğlu Orkestrası (Show Orkestrası)
Şevket Uğurluer Orkestrası (Pop)
Süheyl Denizci Orkestrası (pop ve Caz)
Ferdi Özbeğen Orkestrası (pop)
Yavuz Özışık Orkestrası (İtalyanca)
Orhan Şevki Orkestrası (pop)
Faruk Akel Orkestrası (pop)
Muhittin Paydaş Orkestrası (pop)
Gökçen kaynatan Orkestrası (rock ve pop)
Ali Kyral Trio (Caz)
Grup Lokomotif (pop)
Yurdaer Doğulu Orkestrası (güncel pop)
Müfit Kiper Orkestrası (İspanyol ve Latin)
Okan Dinçer ve kontraslar (Rock ve soul)
Ritm 68 ve Ritm 73 Orkestrası eşlik orkestralarıydı.
Tüm Yazıları