İbrahim Kalın 'Mağusa Limanı' Türküsünü Seslendirdi

İbrahim Kalın 'Mağusa Limanı' Türküsünü Seslendirdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Büyükelçi İbrahim Kalın öğretmenler günü için, 2017'de müzik öğretmenliği yaptığı Batman'da karne dağıttıktan sonra PKK kurşunuyla şehit olan müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın'ın ve tüm şehitlerin anısına "Mağusa Limanı" türküsünü seslendirdi.

Aybüke öğretmenin arkadaşlarıyla birlikte söylediği türkünün hikayesi 1943 Kıbrıs'ına geri gidiyor.

Kıbrıs'ın Limasol Türklerinden olan Arap Ali, Mağusa limanında hamal olarak çalışmaktadır. İş çıkışı soluklanıp bir şeyler içmek için gittiği yerde İngiliz askerleri Ali'ye sataşır. Yiğit ve mert bir delikanlı olan Ali, askerlerin hakaretlerine karşılık verir. Çıkan kavgada yedi İngiliz askerinin süngü darbesiyle hayatını kaybeder. Cenazesi Limasol'a getirilir ve Türk kabristanına defnedilir. Ali'nin ölümü halk arasında derin bir üzüntüye neden olur ve adına Mağusa Limanı ağıtı yakılır. Türküde geçen "yedi bıçak yarası", Ali'nin hayatına son veren yedi süngü darbesine atıfta yapmaktadır.

"Aybüke öğretmenin müzisyen arkadaşlarıyla okuduğu Mağusa Limanı türküsü onun şahsında tüm şehitlerimiz için yakılmış bir ağıta dönüştü" diyen İbrahim Kalın, türküyü yeni nesillerin yetişmesi için her türlü fedakarlıkta bulunan ve hayatlarını bilgiye, eğitime, ahlak ve irfana adayan öğretmenlerimize ve vatan uğrunda feda-yı can eyleyen şehitlerimize ithaf ettiklerini söyledi.

24.11.2022
FACEBOOK
İNSTAGRAM