Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Türk sanat müziği, pop müziği ve arabesk müziği sanatçısı Kamuran Akkor, Müzik Habercisi'nde Prof. Dr. Michael Kuyucu'ya açıklamalarda bulundu. Kamuran Akkor'un açıklamaları şu şekilde:

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Gönül Akkor ablacığım her zaman bana ön ayak oldu ve beni destekledi. Ben 12 yaşında Ankara'dayken Gönül ablam da radyoya yeni girmişti. Amatör bir tiyatrodan ablama teklif geldi. O da radyo sanatçısı olduğu için çalışmayı kabul edemedi ve kardeşim var diye beni önerdi. Ben de 12-13 yaşındayken 80 yaşında bir bayanı canlandırdım, Mrs. tarpey rolünde kulaktan kulağa temsilinde. Çok da başarılı buldular. O zamanki kritikçiler de beğendiklerini yazdılar, takdir ettiler sağ olsunlar ve benim sanat hayatım böyle başladı. Türk sanat müziği tutkunu olan bir ailenin içinde büyüdüğüm için ve Gönül ablam da radyo sanatçısı olduğu için müzikle devamlı iç içeydim, aşinaydım şarkılara. Sonra ablam 1-2 sene içinde İstanbul radyosuna gelince benim bu tutkum kaldı. Yaşım da tam 18'e gelince yine ablamın desteğiyle müzik hayatına başladım. 1 sene sonra da eşim Vasfi Uçaroğlu'yla tanıştım.

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Türk Müziğini Çok Sevdiğimi Adnan Şenses Söyledi

Çocukluğumda arabesk radyo çok dinliyordum, zaten Türk müziği devamlı evimizde olduğu için onunla da yoğurulduğum için bana daha fazla duygu veriyordu. İstanbul'a gelince küçük Çırağan Oteli'nin Roof'unda orkestraya İtalyanca ve İngilizce şarkılarla başladım. 1-1,5 sene sonra eşim Vasfi Uçaroğlu'yla tanışınca Sezen Cumhur Önal abimle birlikte "Aşk Eski Bir Yalan" adında ilk plağımızı yaptık. Sevdiler sağ olsunlar ve ondan sonra da diğer şarkılarım geldi. İçimde alaturka sevgisi hep vardı. Bir de tabii nota öğreneyim, usül öğreneyim, makam öğreneyim diye istedim ve orkestramla çalışırken yanımıza kanun veya keman alıyorduk ve güncel Türk müziği şarkılarını da seslendiriyordum. Rahmetli Adnan Şenses'le çalışıyorduk bir gazinoda ve bana dedi ki "Sen Türk sanat müziğini çok seviyorsun Kamuran."

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Yaşar Kekeva ile Orhan Gencebay'dan Teklif Aldım

Konservatuvar imtihanları vardı ve yeğenim giriyordu. O girince koca nevin pere giriyor opera bitirmiş ben de gireyim dedim. Böylece benim tahsilim başladı ve 6 senelik okulu 5 senede birincilikle bitirdim. Çok sıkı çalıştım. Çünkü mahcup olmamam lazımdı. Ya bunu yapmak ya da bırakmak lazımdı. Ben devam ettim. Türk sanat müziği üzerine çalıştım ve solist oldum. Bu arada konservatuvara yeni girdiğim zamanlarda Orhan Gencebay'ın "Bir Teselli Var" şarkısını duydum. Bir filmde Filiz Akın ve Ediz Hun'un oynadığı bir sahnede onu minicik bir seslendirmem lazımdı piyanist Turgut hocayla. O kadar beğenildi ki rahmetli Yaşar Kekeva ile Orhan Gencebay teklif ettiler. Bu teklif sonrası onların şirketine geçtim ve oradan da bir altın taç aldım. Ondan sonra zaten sevgili Orhan Gencebay'ın ve Selami Şahin'in çok şarkısını okudum. Sonra Ferdi Tayfur'un "Durdurun Dünyayı", "Nisan Yağmuru" derken böyle gelişti. 10 sene batı müziği okudum, 10 sene sonra da Türk müziğine dönmüş oldum.

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

Eşimin Vefatından Sonra Her Şeye Ara Verdim

Bir şeyi seviyorsanız önce saygı duyacaksınız sonra çok sıkı çalışacaksınız. Sabredeceksiniz hemen ben oldum demeyeceksiniz, çünkü hemen olunmuyor uzun zaman lazım. Yani hala daha ben sıkı çalışıyorum. Şimdi koro çalışmalarım var. Eşimin vefatından sonra çok duruldum epey ara verdim. Bu arada Menekşe anneciğim "Kendini bırakma" dedi ve sevgili damadım ile birlikte "Kamuran Akkor KATS Sahne" adında bir okul açtık. Aynı zamanda gazino gibi çalışıyoruz. Tiyatro oyunlarına yer veriyoruz, konserler veriyoruz. Pazartesi günleri koro çalışması yapıyoruz, salı günleri tiyatromuz oluyor, perşembe cuma cumartesi tiyatrolar oluyor. Baya sıkı çalışmalarımız var. Çok sıkı bir çalışmadayız. Ben koromla beraber konserler veriyorum senede 2-3 tane. Kendim de konser veriyorum orada. Özel konser benim adıma. Adı Kats Sahne. Eğitim almak için herkes gelebilir.

Kamuran Akkor: 'Gönül Akkor Sayesinde Sanat Hayatım Başladı'

"Eski Kayıtlar Çok Başkaydı"

Ben "Reyhan" şarkısını okurken hatırlıyorum, stüdyodayken dışardan uçak sesi geliyordu. Onu duyunca hep beraber susuyorduk ses çıkmasın diye. Bir de öyle bir şey ki kayda baştan başlıyorsunuz, ama diyelim ki aletin bir teli ses çıkarttı veya gürültü oldu veya bende bir gıcık öksürük oldu, hepiniz duruyorsunuz tekrar en baştan başlıyorsunuz. Böyle daha çok konsantre oluyorduk. Daha sıcak oluyordu. Tabii şimdikiler de sıcak ama canlılar başkaydı. Hata yapmamaya çok dikkat ediyorduk, öncesinde günlerce prova yapmış oluyorduk. Ondan sonra da profesyonel olarak giriyorduk. Herkes sazına, ben de sözüme dikkat ediyorduk. Hata yapmamaya çalışıyorduk. Şimdi çok kolaylaştı tabii hemen durdurulup tekrar dönülüyor. Çok rahatlık.

28.08.2023
FACEBOOK
İNSTAGRAM