We are The World 40 Yaşında

"We are The World" 40 Yaşında !
Eskiden insanlar daha yardımseverdi. İnsanlık kayboldu geyiğine girmek istemiyorum ama gerçekten de her geçen gün insanlar insanlıktan uzaklaşıyor. Bu anlatacağım olayda bunu bir kez daha anlayacaksınız.
Starların günümüze göre daha büyük star olduğu yıllarda starların gönülleri de daha büyüktü. 1985 yılında çok önemli bir buluşmaya tanıklık etti dünya. Afrika'da kıtlık çeken insanlara yardımcı olmak için bir araya gelen ve adını USA for Africa adını veren "We are the world" adlı proje 29 Ocak günü tam kırık yaşına bastı.

Hikaye Nasıl Başladı?
Geçtiğimiz yıl vefat eden dünyanın en önemli prodüktör, müzik insanı Quincy Jones 1984 yılında Afrika'da yaşanan ve küresel boyutlara gelen açlık ve kıtlık sorunu için hem bir farkındalık yaratmak hem de oradaki insanlara yardım toplamak için bir proje geliştirmek istedi. Projede başlangıçta sadece Lionel Richie yanındaydı. Lionel Richie seksenlerde müzik endüstrisinin en popüler pop şarkıcılarından biriydi. Jones ile Lionel Richie kafa kafaya verdi ve 'Afrika'da açlık çekenler için ne yapılabiliriz' diye düşünmeye başladı. Lionel Richie o dönem müzik dünyasının bir diğer küresel pop starı Michael Jackson ile konuşup onu da bu oluşumun içine aldı. Üç kafadar günler boyunca "ne yapabiliriz" diye düşündü durdu. Geldikleri nokta bir yardım projesi oldu. Bu yardım projesinin bir şarkısı, bir konser turnesi olmalı ve küresel çapta ses getiren bir proje olmalıydı.

Şarkı Bir Gecede Ortaya Çıktı
Bu projenin önce bir şarkısı olmalıydı. Lionel Richie ve Michael Jackson, Jackson'un California'daki evinde günlerce kapanıp bu şarkı üzerinde çalıştılar. Akılda kalan, basit armonili marş formunda bir şarkı yapmak istiyorlardı. Melodiyi ilk Lionel Richie yakaladı, daha önce denedikleri onlarca melodiden daha vurucuydu. O gece Michael Jackson'da sözlerde yardımcı oldu ve Michael Jackson sabaha kadar çalışıp "We are the World" adlı şarkının iskeletini tamamlandı. Güzel bir şarkı yakalamışlardı ama iş şimdi başlıyordu. Michael ile Lionel bu şarkıyı bir koroya söyletmenin iyi ses getireceğini düşündü. Prodüktör Quincy Jones bu koronun ünlüler korosu olmasını önerdi.
Ünlüler korosu ne demekti? O dönem pop müzik endüstrisinde en popüler olan isimlerden oluşan bir koro demekti. Peki bu kadar ünlü insanı nasıl bir araya toplayacaklardı? Bu koroda kimler olacaktı? Bu ünlü starları bu proje için nasıl bilgilendirip ikna edeceklerdi? O dönem ne internet var ne de başka bir hızlı iletişim mecrası. En hızlı mecra fax ve kargoydu. Bugün olsa şarkının demosunu hemen WhatsApp'tan yollayabilirlerdi ama o dönem işler daha zordu.

Quincy Jones şarkının demolarını kasetlere kaydetti ve tek tek tüm şarkıcı veya menajerlerine kargo ile yolladı. Şarkılar adreslerine ulaşınca hemen hemen tüm şarkıcılar olumlu dönüş vererek bu projede yer alabileceklerini söylediler. Geri dönüşler mükemmeldi peki bu ünlüler korosu ne zaman nasıl ve nerede bir araya geleceklerdi?
USA for Africa adını verdikleri bu projede Michael Jackson ve Lionel Richie'nin dışında Paul Simon, Tina Turner, Kenny Rogers, Dianna Ross, Bruce Sprensgsteen , Cyndi Lauper, Ray Charles, Stevie Wonder, Bob Geldof, Bon Dylan gibi ünlüler yer aldı. Bu proje için bu şarkıda vokal verecek olan bu sanatçıların bir araya getirilmesi ise tek kelime bir mucizeydi. Çünkü bu kadar ünlünün aynı anda aynı yerde olması ve aynı anda aynı şarkıya vokal yapması tüm kıtaların aynı anda birbirinin üzerine gelmesi gibi bir şeydi. Bunu düşünürken Quincy Jones'un aklına müthiş bir fikir geldi.

Bu Kadar Çok Şarkıcı Nasıl Bir Araya Geldi?
28 Ocak 1985 tarihinde ABD'nin en büyük müzik organizasyonu yapılacaktı. Bu törene ülkenin en büyük starları katılacaktı. Gecenin sunuculuğun ise Lionel Richie yapacaktı. Lionel müthiş bir fikir geliştirdi ve "O gece törene gelen herkesi alıp stüdyoya götüreceğiz ve şarkıyı orada seslendireceğiz" dedi. Bu büyük ünlüler korosunun nasıl bir araya geleceği de organize edilmişti. O Halde şarkının kayıtları 28 Ocak 1985 akşamı "American Music Awards" töreninin hemen sonrasında yapılacaktı.
O bölgenin en büyük stüdyosu kiralandı tüm starlar kimseye özellikle basına haber vermeden tören bittikten sonra o stüdyoya gitti. Stüdyoya girişte herkesin göreceği bir yere "Egonuza Kapıda Bırakın" anlamına gelen bir afiş asıldı. Bu afiş ironik olarak da olsa ünlülere küçük bir ego uyarısında bulunuyordu. Saat 22:00 civarında ünlüler stüdyoya gelmeye başladı. Kayıtlar 22:30'da başladı. Mucize gibiydi ama stüdyoda Amerika 'nın en büyük starları vardı. Stüdyoda kırk beşin üzerinde ünlü müzisyen vardı. Hepsi daha önce planlanmış yerlerine geçmiş ve bir ordu gibi hazır ol vaziyette bekliyordu. 22:30'da başlayan kayıtlar sabah 08:00'e kadar devam etti. Son kayıt sabah sekizde yapıldı ve herkes dağıldı. Basından gizli yapılan bu kayıtlardan ne basının ne de şarkıcıların bir fanı bile haberdar olmadı. Büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapılan bu kayıt ile "We are the World" şarkısı tamamlanmıştı.

Rekor Başarı
Şarkı ilk olarak 45'lik single olarak yayınlandı. 7 Mart 1985 tarihinde yayınlanan bu single dört haftada Billboard listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Plaktan ilk etapta 800 bin adet basıldı ve bu baskı dört günde tükendi. Plak müzik tarihinin en hızlı satış yapan Amerikan pop single'ı oldu. 1 Nisan 1985 tarihinde projenin albümü de yayınlandı. Albümde "we are the word" şarkısının yanı sıra proje için hazırlanan dokuz ayrı şarkı da yer aldı. Albüm müthiş bir başarı yakaladı, Brezilya'da 850 bin, Fransa'da 100 bin, ABD'de 3 milyon kopya sattı ve 1986 yılında Grammy Müzik Ödülü aldı. Bu veriler Afrika'da ve özellikle Etyopya'da yaşanan küresel boyutlardaki kıtlık hakkında hazırlanan bu projenin başarısını da tescilledi.
"We are the World" bugün kırk yaşında. Şükür dünyada o boyutlarda bir küresel kıtlık kalmadı. Bu proje sadece müzik alanında değil tüm alanlarda sinerjinin önemini en iyi anlatan proje oldu. Tarihsel arka planda böylesine bir proje yaşanmadı. Ünlüler korosunda kırkın üzerinde müzik insanı katıldı bir o kadarı da stüdyoda yer kalmadığı içinde katılamadı. O şarkının kaydediliş şekli ve ünlülerin bir araya gelmesi çok önemli bir vaka incelemesidir. Bu projeyi hem iki pabucu bir araya gelemeyen sanat dünyasının hem de işletme dünyasının çok iyi incelemesi gerekir. Şöhret apoletlerini bir kenara atarak herkesle bir araya gelen bu şarkıcılar ve müzisyenlerin buluşması birlik olmak adına dünya tarihine geçmiş bir olaydır. İncelenmesi ve örnek alınması gerekir.

Albümde Yer Alan Şarkılar:
USA for Africa – "We Are the World" (Michael Jackson, Lionel Richie) – 7:02 Steve Perry – "If Only for the Moment, Girl" (Randy Goodrum, Steve Perry) – 3:44 The Pointer Sisters – "Just a Little Closer" (Robbie Nevil, Mark Mueller) – 3:53 Bruce Springsteen & The E Street Band – "Trapped"– 5:11 Northern Lights – "Tears Are Not Enough" (David Foster, Bryan Adams, Jim Vallance) – 4:21 Prince & The Revolution – "4 the Tears in Your Eyes" (Prince) – 2:45 Chicago – "Good for Nothing" (Richard Marx, Robert Lamm, David Foster) – 3:35 Tina Turner – "Total Control" (Martha Davis, Jeff Jourard) – 3:38 Kenny Rogers – "A Little More Love" (Thom Schuyler, J. Fred Knobloch) – 2:54 Huey Lewis and the News – "Trouble in Paradise" – 4:34Tüm Yazıları