Selen Gülün – Kadınlar Matinesi (A.K. Müzik - 2017)

Selen Gülün – Kadınlar Matinesi (A.K. Müzik -  2017)

Biraz geç oldu bu albümle tanışmam, eminim aranızda bu albümü duymamış pek çok insan vardır. Popüler kültürün ortalığı kasıp kavurduğu bir medya ahalisinde böyle bir albümün sıyrılması zaten bir mucize.

"Kadınlar Matinesi" albümü Selen Gülün'ün hazırladığı ve içinde on caz özgün caz bestenin yer aldığı, şarkıların kadınlar tarafından seslendirildiği müthiş kaliteli bir albüm. Selen Gülün, şarkıların düzenlemelerine kendi imzasını atmış. Aynı zamanda piyano çalmış ve vokal yapmış. Albüm kapağında yer alan  Ceyda Klöybaşıoğlu ve Monika Bulanda'da enstrümanları ile albüme katkıda bulunmuş. Albüm tam ismi gibi kadınlar matinesi gibi. Temelinde kadın müzisyenlerin olduğu bir albüm. Yorumcular kadın, aranjör kadın, enstrümanların çoğunu çalanlar üç kadın. Çok güzel kurgulanmış orijinal bir proje olmuş.

Romantik şarkıların ön planda olduğu bir albüm, yalın caz düzenlemelerde oluşan on sıfır bestenin yer aldığı albümde Sibel Gürsoy, Jehan Barbur gibi biraz daha geniş kitlelerce tanınan yorumcular da yer almış.

Albümden çıkan kitapçıkta çok orijinal olmuş. Her sayfasında sağda şarkının sözleri ve künyesi ile genelde performans anını gösteren küçük birer fotoğraf, sağında ise şarkıyı seslendiren solistin genel fotoğrafı yer alıyor. Yurt dışında yayınlanan albümler gibi stüdyo anına ait fotoğraflar projeye ayrı bir kalite katmış.

15-17 Kasım 2015 tarihinde Babajim İstanbul Stüdyolarında yapılan kayıtlar, 2017 yılında albüm olarak müzikseverle buluşmuş. Mastering ve mikste iki yabancının ismini görüyoruz. Mastering Emily Lazar at the Lodge'de Chris Allgood tarafından, miks ise Michael Nielsen tarafından yapılmış. Az enstrümanlar yapılan özgün düzenlemeler içeren albümün kaydı ve mixi çok temil olmuş. Dolu dolu geliyor her şey.

Bu tarz kaliteli projeleri gördükçe aslında Türkiye'de iyi müzik yapıldığına dair umutlanıyorum. Demek ki Türkiye'de medya uzantılı popüler kültür etkisi altında üretilen müzikler kötü. Gençler ve bu albümde olduğu gibi kadın müzisyenler iyi işlere imza atıyorlar.

Caz adına dolu bir albüm. Bu müzik türünden hoşlananların mutlak arşivlerine katması gereken bir albüm. Bence bu albüm yurt dışına da pazarlanmalı. Türk kadın bestecilerin özgün sıfır caz bestelerinin yer aldığı bu albüm aynı zamanda Türk kadınının caz müziği üretimindeki yeri hakkında çok prestijli bir ipucu veriyor.

Albümde Yer Alan Şarkılar:

Düşündükçe - Sibel Gürsoy Neden ? - Ece Göksu Bekle - Değer Deniz Sen ve Ben - Başak Yavuz Düzelebilirdim - Jehan Barbur Sen Ne Sanmıştın ? - Ece Çağlar Muslu Günler - Çağıl Kaya Siyah Zürafa - Şirin Soysal Neredesin ? - Ayşe Tütüncü Her Yerdesin - Selen Gülün 

13.09.2019
FACEBOOK
İNSTAGRAM