Serdar Ortaç – Çek Elini Kalbimden (Emre Müzik – 2015)
Serdar Ortaç'a en fazla desteği veren müzik eleştirmeni ve radyoculardan biriyim. Hatırlıyorum da ilk albümü yayınladığında İstanbul Fm onun şarkılarının yayınlanmaması için radyo patronlarını aramış ricacı olmuştu. O dönem onu tek yayınlayan adam bendim… Sonrası tabii ki geldi, akacak kan damarda durmaz çünkü. Hak ettiği başarıyı yakaladı. Bu albümü dinlerken o günler geldi aklıma, sonra "Okyanus" albümü geldi aklıma, o albümde de benzer duygular içindeydim. Serdar için o albümde "duraklamaya girmişti"şeklinde bir yorum yazmıştım "SOS" demiştim o dönem ona. Sonra "Beni Unut-Çakra" albümü geldi ve duraklama bir çıkışa bıraktı kendini.
Şimdi bu albümü dinledikten sonra yine benzer bir duygu içine girdim. Belki fanları ya da kendisi kızacak buna, ama bu albüm Serdar Ortaç için bir "SOS" daha oldu. Yazacak çok şey var aslında ama birkaç cümle ile özetlemek istiyorum:
On şarkılık bir albüm, aynı tempoda başlayan ve aynı tempoda biten 9 şarkı ardı ardına sıralanmış
Aynı ritimlerde ve kurguda hazırlanmış potporiler gibi,
Dinlerken yoruldum, arada Volga Tamöz'ün yaylı partisyonları bile beni kurtaramadı,
Albüm kartonet tasarımı, grafik ve baskısı ile daha çok ilgimi çekti.
Bu kadar aranjörün olması güzel bir renklilik ama bu kadar aranjörden ortak bir sound çıkması üzücü,
At koşturur gibi hazırlanan ritimlerden artık vazgeçmesi lazım Serdar Ortaç'ın, çok güzel sözler olmasına rağmen bazı şarkılar sırf o tek düze akan ritimden dolayı sıkıyor.
"Nankör" ü dinlerken "Dansöz"ü dinliyor gibi hissettim kendimi. "Balım"ı dinlerken sanki eski bir Serdar Ortaç bestesinin devamını dinliyor gibiyim, oysa o şarkı bir Serdar bestesi değil, Yunanlı bir bestecinin. Peki bunun nedeni nedir? Bunun nedeni Serdar Ortaç'ın hem yorumcu olarak kendini hem de düzenleme anlayışını yenilememesinden kaynaklanıyor.
Albümde beni heyecanlandıran iki şey var: " Yerin Altı" ve "İri Kıyım" adlı şarkılarda Volga Tamöz'ün yazdığı yaylılar ve Azeri beste "Dedin Yok".
Şarkıları tekerleme gibi söyleyen Serdar Ortaç'ın bu yoğun ritim kurgusundan sıyrılması lazım. Bu albümde neden bu kadar az slow şarkı söylemediğini de anlamadım. Bunu bir yaz albümü olarak mı düşündü, "eller havaya" modunda mı düşündü her şeyi anlamadım. Albümün tek slow şarkısı "Dedin Yok".
Geri kalan tüm şarkılarda bir ritim kargaşası var, albümü dinlerken yoruyor insan bu. Birde bu kurgu artık demode olmuş, bunu anlaması lazım Serdar Ortaç'ın. Daha farklı bir ritim kurgusu ve müzikal çizgi denemesi lazım. Artık yaş da ilerledi. 10 şarkılık bir albümde bu kadar yoğun bir ritim gereksiz. Hele bir de demode bir ritim anlayışı. Serdar Ortaç'ı star mertebesine getiren gençler artık büyüdü, kuşaklar değişti. Şimdi yeni bir nesil var, o nesil bu ritimleri dinlemiyor. Radyolar artık o türdeki şarkılara fazla yer vermiyor. Serdar Ortaç'ın bunlara dikkat etmesi lazım.
Albümün son iki şarkısı ilk sekiz şarkıdaki karmaşayı biraz durduruyor. "Rahvan" güzel bir alaturka şarkı, sözleri çok anlamlı. Albümün en kaliteli şarkısı tartışmasız "Dedin Yok". Bu şarkı çok güzel bir şarkı, sözleri, düzenlemesi, Serdar'ın yorumu her şey çok yerinde. Bence albümün en kaliteli şarkısı. Serdar Ortaç'ın biraz bu çizgiye gelmesi lazım. Artık gençler daha bilinçli müzik dinliyor. Ortaç her ne kadar bazı müzik çevreleri tarafından kabul edilmese de bir stardır. Hedef kitlesi şarkılarının daha halka yakın olmasından dolayı belki çok üst segmentlerden olmadı, belki bazı dönemlere horlandı, ama o bir star olmayı başardı. Şimdi yapması gereken kendisini güncellemek. On şarkılık bir albümü bu kadar yoğun ve demode ritim kurgularıyla doldurmak ona hiçbir şey kazandırmaz, bu albümde belki beş tane ritmik şarkı koyup 3 damar şarkı ve 2 kaliteli şarkı ekleseydi daha iyi olurdu. Ben Serdar Ortaç'a buradan dostça bu albüm "SOS veriyor" diyorum. Gerisi ona kaldı, oturup kendisini nasıl güncelleyeceğini düşünüp, çizgisini ve tarzını ve pazardaki konumlandırmasını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor ki düşüşe geçmesin.
Albümde "Nankör" " Balım" gibi Serdar Ortaç'ın hitleri var ama bu şarkılar on sene önceki konjonktürde hit olurdu, bugün ise ancak dinlenir. Bence Serdar oturup yaşına, başına uygun ve en önemlisi değişen yeni genç nesli de içine alacak bir şeyler yapmak üzere düşünmesi lazım.
Albümde Yer Alan Şarkılar
1. Konuş Yüzüme
2. Nankör
3. Balım
4. Yatsıya Kadar
5. Yerin Altı
6. İri Kıyım
7. Korktum
8. Çok Yazık Sana
9. Rahvan
10. Dedin Yok
Albümün en Ticari / Hit Şarkısı: BALIM

