Pakize Atay "Tabiat Ana"yı Anlatıyor

Pakize Atay

"Tabiat Ana" adlı şarkınızı yapmaya nasıl karar verdiniz?  

Hepimizin kalben, ruhen ve bedenen tabiatla güçlü bir bağı olduğuna inanıyorum. Ben de doğaya karşı sonsuz sevgisi olan biri olarak, geçtiğimiz yıl ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında çıkan, hepimizi derinden üzen orman yangınlarından çok etkilendim. Bu yangınların doğaya verdiği zararın büyüklüğüne dikkat çekmek adına bestemi yayınladım. İnsanoğlunun uzun yıllardır doğaya verdiği zararı her gün hissettiğimiz için aslında bu projeyi uzun zamandır düşünmüştüm. Tamamen kaybetmeden kıymetini bilmemiz gereken denizlerimiz, ormanlarımız ve içinde yaşayan canlar için bu projeyi gerçekleştirdik. Yitip giden canlıları ne yazık ki geri getirmese de farkındalık yaratmak adına ben de payıma düşeni yapmak istedim. Bu çalışmadan elde edeceğim gelirin büyük kısmını doğayı korumak adına paylaşmak istiyorum. İlerleyen dönemde tüm insanların tabiatımıza hak ettiği değeri verme bilincine sahip olmasını umuyorum.

Pakize Atay

Doktorluk mesleğinizin dışında 2. meslek olarak müzik ile uğraşmanızın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Müzik, hayatımın her döneminde benimle olan ve işten ziyade içimdekileri anlatmanın derin ve keyifli bir yolu. Bu tutkulu yolculukta anlatmayı düşündüğüm daha pek çok şey var. Yaşadıklarımı, hissettiklerimi ve düşündüklerimi her zaman melodilere aktaracağım. Bu nedenle gelecek dönemde de müzik yolculuğumu devam ettirmeyi düşünüyorum.

Pakize Atay

"Kırmadan, yakmadan, yıkmadan gel" diyorsunuz parçada, bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Doğa bizi kucaklamaya her zaman hazır! Sadece ona hassas ve sevgi dolu yaklaşmamız gerekiyor. Ormanları, yamaçları, ovaları, kuytuları, dalgaları… Tüm bunları sevgiyle sahiplenip korursak doğanın bizim için yarattığı mucizeleri görebiliriz.

Derine indiğinizde hayatta her şeyin bir bütün olduğunu, karşılıklı dengeler üzerine kurulu olduğunu fark edersiniz. "Tabiat Ana" adlı parçamda bu dengenin özeti söz konusu. "Gel eğlen dalgalarımda, ovalarımda… Kırmadan, yakmadan, yıkmadan …

Pakize Atay
 

Şarkınızı yaparken sizi o anki gündemde etkileyen bir olay oldu mu?

İlk sorunuzda belirttiğim gibi şarkıya başladığımızda da dünyanın çeşitli yerlerinde doğa katlediliyordu. Bunun etkilerini görmek için akşam haberlerini izlememiz yeterli… Ekosisteme verilen zarar bana müziğim için ilham verdi ve topluma bu önemli mesajı iletmek istedim. Sonrasında orman yangınları artmaya başladı ve şarkının o dönemde yayınlanması için büyük çaba harcadık.

Pakize Atay

Şarkınızın topluma göndermiş olduğu mesaj, sizce tam olarak amacına ulaştı mı?

Umarım ulaşmıştır, ulaşacaktır. Doğaya verdiğimiz zararın geri dönüşü yok. Çok geç olmadan hatalarımızı görmeliyiz. Çıkan yangınlarda sadece ormanlarımızı değil büyük bir ekosistemi kaybettik. Ekosistem, bildiğiniz gibi içinde nefes alan canlıları ve bitkileriyle yüzyıllar içinde oluşur. Yeniden bunu oluşturmak da yüzyıllar sürecektir. Bu nedenle çok geç olmadan doğayı koruma adına hepimiz duyarlı olmalı ve harekete geçmeliyiz.

Pakize Atay
 

Doğa yararına başka neler yapılabilir, fikirleriniz nelerdir?

Yaşadığımız dünya için hepimiz sorumluluk sahibiyiz. Bizden sonraki nesillere "yaşayan ve yaşanabilir bir dünya" bırakmak istiyorsak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Bizi bekleyen çok büyük felaket senaryoları var. Küresel ısınma, orman yangınları, su seviyesinin yükselmesi, kasırgalar, hava kirliliği, salgın hastalıklar, kıtlık… Tüm bunları yaşıyoruz ve ne yazık ki kimse durumun ciddiyetinin farkında değil.

Pakize Atay

Bireysel olarak günlük alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak değişiklikler bile dünyamızın ömrünü uzatabilir. Su kaynaklarımızın sonsuz olmadığını bilerek israftan kaçınmalı, tüm göz alıcı plastiklermiş endüstri ürünlerini alırken duyarlı, bilinçli olmalı, pet şişe ve plastik poşet yerine doldurulabilir şişe ve bez çanta tercih edilmeli, eşyaları çöpe atmadan önce geri dönüştürülebileceğini düşünmeliyiz. Ormanlarımızın giderek azaldığı bu çağda kâğıt israfının da önüne geçmeliyiz. Aslında sahip olduklarımızın sonsuz kaynağının olmadığını bilerek yaşarsak doğanın kıymetini bir nebze anlayabilir, içinde yaşadığımız dünyaya sevgi ve saygı sunabiliriz. Ancak çoğu kişi alışkanlıklarının dünyanın ömrünü kısalttığının bilincinde değil, burada bilgilendirmeye ihtiyaç var. Bu sebeple önce algılarımızı açarak sahip olduğumuz güzellikleri ve bu güzellikleri nasıl tehlikeye attığımızı görmeliyiz!

Peki, sizin için doktor ve müzik sanatçısı olmanın ortak paydası nedir?

Kesinlikle ikisinin de iyileştirici olduğunu söyleyebilirim. Hayalim hep insan ruhunu iyileştirmek, güzelleştirmek oldu

Pakize Atay
 

Bu tarz çalışmalarınızın devamı gelecek mi?

Evet, gelecekte de anlatmak istediklerimi tutkum olan sanat aracılığıyla aktarmaya devam edeceğim.

 

20.01.2022
FACEBOOK
İNSTAGRAM