Serhat Hacıpaşalıoğlu: 'Eurovision Sonuçlarına Çok Ciddi Müdahaleler Var'
Yapımcı , şarkıcı, müzisyen ve sunucu Serhat Hacıpaşalıoğlu, Müzik Habercisi'nde Prof. Dr. Michael Kuyucu'ya açıklamalarda bulundu. Serhat Hacıpaşalıoğlu'nun açıklamaların satırbaşları şöyle:
"2023 Yılının Tamamını Doldurdum"
14 şarkıya 14 video çekmek çok kolay bir şey değil. Dünyada pek kimse bunu yapmıyor fakat ben yine bir farklılık olsun istedim. Bütün official videosu olmayan şarkılarıma lyrics video demek istemiyorum çünkü lyrics üstünden dönüyor ama stüdyoda tamamıyla farklı atmosferlerde şarkıyı birebir söylediğim performans klipleri çektim. İlk kez bir Türkçe şarkı ile uzun yıllar sonra bir sürpriz başlıyor. Yurtdışında yeni şarkılar çıkıyor. Çünkü çok ürettim pandemi döneminde çok fazla şarkı yazdım. Çok ciddi prodüksiyonlar yaptım. Hepsi bekleme halinde. 2023'ün tamamı dolu diyebiliriz. Her 2 ayda bir Türkçe parça gelecek.
"Türkiye'de CD'lerin Kalkmasını Doğru Bulmuyorum"
Türkiye çok radikal bir karar aldı. Belki de doğru, bir süre sonra cd çok azalacak. Cd-dvd yok ama diyelim Avrupa'nın en büyük pazarı Almanya, 2 numarası Fransa, oralarda cd satışları cd-dvd reyonları hala devam ediyor. Bizde tamamen kalktı. Ben doğru bulmuyorum. Tamamıyla dijital platformlardan yürümek günümüzün en kolay yöntemi ama tamamıyla fiziksel bir ürünün hiçbir yerde bulunmaması özellikle bunları toplayan insanlar açısından bence pek sevindirici değil. Belirli bir jenerasyon plakları tanıyor ama genç jenerasyonun pikapları yok. Dolayısıyla plak yine koleksiyonerlerin merak duyduğu bir şey oluyor. Satışları da çok düşük türkiyede. Öyle binlerce plak falan satılmıyor. Hiç kimsenin satılmıyor bu arada. Yurt dışındaki plak satışları biraz daha fazla atıyor ama yine de bu 14-18-20 yaş gruplarını ilgilendiren bir konu değil. Onların pikap kültürleri yok şimdi. Cd de kalkınca en azından cd'yi biliyorlardı biraz tuhaf oldu, ama şu anda hem cd hem plak olarak tüm dünya pazarına verildiği için ama Türkiye'de cd'mi bulamıyorsunuz. Türkiye'de cd satışım yok. Yurtdışından Türkiye'ye getirtmek gerekiyor böyle tuhaf bir durum var.Beyonce'nin albümü çıktı ve ben albüm olarak aldım. Hoşuma gidiyor elimde bulunsun istiyorum. Belki eski alışkanlık derler ama hala dokunabildiğim şeyler koleksiyon değeri olduğu için önemli.
"Türkiye'de Yabancı Dildeki Şarkılar Çok Popüler Olmuyor"
San Marino'nun finale kalması bile büyük bir olaydır. Bunu kabul etmek lazım. Küçük ülkelerin Eurovision'da şansı bu anlamda yoktur. Mesela İtalya Eurovision'un en şanslı ülkelerinden biri ve bu sadece müziği çok iyi olduğundan, lisanına duyulan sempatiden kaynaklanmıyor. İtalya'da Eurovision'dan daha eski olan "San Remo" yarışması var. Aslında Eurovision'un modelidir San Remo festivali. İtalya'nın nüfusu çok kalabalık. Bugün San Remo orada geleneksel, çok sevilen, 1 hafta boyunca süren ve herkesin nefesini tuttuğu bir etkinlik. Siz San Remo'da daha aday ya da yarışmacı olduğunuzda sizin şarkınız bir anda 10-15 milyon dinlenmeye başlıyor. Streminglerde bu yukarıya çıkıyor. Hele kazanırsanız zaten 5-0 önde giriyorsunuz bütün dünya üzerinde bunu takip eden müzisyenler tarafından. Marino kıyaslaması, bağımsız küçücük bir yer 30 bin nüfusu var, müzik endüstrisi yok. Bu arada unutmayalım ben Türk olmama rağmen Türkiye'deki yabancı dildeki şarkıların çok popüler olmamasını da tabii ki bir neden olarak görüyorum.
"Ben Bir Şey Yaptığımda Bütün Türkiye, Türkiye Eurovision'a Katılıyormuş Gibi Takip Etmiyor"
Yani ben bir şey yaptığımda bütün Türkiye, Türkiye Eurovision'a katılıyormuş gibi takip etmiyor. 30 bin nüfuslu bir ülkenin temsilcisi olarak videomu koyduğumda 10 günde 500.000'e ulaşıyorsam aslında nüfusa baktığımda benim 500.000'im başkalarının milyarına denk geliyor ama tabii bu hesaplar böyle yapılmıyor. Tabii ki nüfus etkiliyor onun popülaritesini sağlayan bir dağılım özelliği var. Bu dağılım özelliği küçük ülkelerde yok. İkincisi küçük ülkelerin genelde kendi içinde birtakım planları var yani düşünüldüğü kadar şeffaf değil her şey. Burada jüri oylarına tesirler, alınan halk oylamalarına tesirler. Çok tuhaf bir şey söyleyeceğim 2019 yılında ben birinci yarı finalden 4. olarak çıktım ve 6 ülkeden tam puan almışım ve bunların içinde Macaristan, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler var. Çok ilginç bir şey var aynı ülkedeki bana puan veren insanlar bakın 12 puan alarak çıkıyorum finale. Finalde bu ülkelerden 0 puan aldım. Almanya'dan 0 puan aldım. İmkanı yok. Jüri verebilir halk verebilir. Her şeye rağmen finalde 10. çıktım. Ben 10. değildim bunu hepimiz biliyoruz. Kendilerine göre çan eğrileri var. Benim normal koşullarda diğer elemeler ve final dengesinde halk oyları gerçek olarak gündeme getirilmiş olsaydı halk oylamasında ben ilk 3'te çıkıyordum. İlk 3'te çıktığım zaman ilk 5'te kapatıyordum ama ben 19. kapattım. Çok da önemli değil onu yaşamak önemli.
"Eurovision Sonuçlarına Çok Ciddi Müdahaleler Var"
Eurovision'da tek 1. vardır. Ben sonda kalmış birisi olarak, gittiğim her yerde şampiyon muamelesi gördüğüme göre demek ki çok ciddi bir iz bırakmışım. Diğer kimselerden bahsedilmiyor ama benim her yerde şovum var. Buradan şuna gidiyorum iyi bir iş yapıp iyi bir iz bırakma fırsatını veriyor Eurovision ama sonuçları çok mu adil? cidden tartışılır. Oraya çok ciddi müdahaleler var. Jüri sisteminin çok tuhaflaştığını düşünüyorum. Orada bir de şöyle bir sorun var jüriye seçilen kişiler müzikle ilgili olsun istiyorlar ve 5 kişi. 5 kişi ne demek bari 50 kişi olsa biraz daha objektif olacak. 5 kişinin genelde takıldığı nokta bunun bir şarkı yarışması olduğu değil. Sanki bir o ses gibi bir şarkıcı aranıyor üslubuna giriyorlar ve şarkıyı göz ardı ediyorlar. Halbuki bu bir şarkı yarışması yoksa adı "Eurovision Singer Contest" olurdu "Song Contest" olmazdı.
"Birinci Olan Şarkılar, Kaç Kere Dinleniyor?"
Ukrayna'nın yaptığı dayanışma desteğinin sonuna kadar yanındayım, hiçbirimiz savaş istemiyoruz ve her zaman da bir duruş sergilemek doğru. Fakat ilginç bir şey var; Ukrayna 3 kere birinci oldu. Birincisinde böyle bir durum yoktu. Politik bir değerlendirmeyle alınmadı. Değişik bir şov değişik bir hikayeydi ama ne ilginçtir 2016'da Jamala birinci oldu. Çok tartışmalı bir birincilikti o seneki. Bu seneki birincilik de öyle oldu. Hiçbir şarkı kötü değil bence Jamala'nın şarkısı da güzel ama birincilik dediğiniz olay kaç kere dinliyorsunuz bu şarkıları birinci olduktan sonra onu bir düşünelim. Loreen Ruphoria'yı hala dinliyoruz ama ben bilmiyorum bu daha sonra bazı seçimlerde birinci olan şarkıların kaç kere dinlendiğini. Bu ayrı bir konu.
"Eurovision Tarihinin En Müthiş Şovunu İspanya Yaptı"
Bu arada bu yıl güzel şarkılar vardı. Bence Eurovision tarihinin en müthiş şovu yapıldı İspanya tarafından. Daha büyük bir şov biz görmedik Eurovision'da. Chanel olağanüstü bir performanstı. Birinci olur olmaz başka bir şey ama çok özel bir şey yaptı devasa bir şov seyrettik. İngiltere çok hoştu bence. Güzel şarkılar vardı. Bu arada ben Ukraynayı beğendim. Ukrayna'nın şarkısı benim sevdiğim bir şarkı ama birinciliği tartışılır bir şeydi. Ukrayna'ya da iki kez bu tip olaylarla birincilik sanki ikram ediliyor gibi oluyor ama Eurovision şarkı yarışması zaten unutuluyor. Bu yıl bakalım neler olacak. Bu seneki yarışmalarda ne ikinci, ne birinci, ne üçüncü çok büyük hit olmasını beklerken Avrupa'daki hiçbir listeye giremediler. İlk 200'e girdi birinci olduğu için Ukrayna. Yine Almanya, Fransa gibi ülkelere bakıyorum. Tabii ki kendi ülkelerinde bir numaraya çıkarlar o çok doğal bir şey. Mesela Chanel'ın solosunun Latin Amerika'da büyük ses getirmesi gerektiğini düşünüyordum. Hiç öyle bir şey olmadı. Hiçbir listede olunmadı.
"İtalya, Son Yılların En Kötü Performansını Yaptı"
İtalya şov sektörünü çok iyi bilmekle beraber bence son yılların en kötü organizasyonu, en kötü sunumu, en kötü sahnesi ile çıktı. Yani hiç beklemiyordum. Çünkü İtalya 70'li yıllarda Raffaelle Carraları yapan olağanüstü ses, ışık herkesten önce yapan bir ülkeydi. Eurovision'da yakıştıramadığım bir sıradanlıkla çıktı. Yani olmadı. Ben en son İsrail'deki yarışmanın kıyaslanmayacağını düşünüyorum ki ben İsrail'i bile eleştirmiştim. Teknikleri şu var bu var ama bir renk vardı. Burada o rengi hiç göremedim. Sunum da bence çok yanlıştı. Yanlış seçimlerdi. Sadece popüler olmak sunumu iyileştirmiyor. İngiltere'nin çok iyi olmasını bekliyorum, çok da önemli bir müzik ülkesi, çok da uzun zamandır böyle bir derece alamadı. Hep sonunculukta dolanıyordu. İnşallah çok güzel bir yarışma olacak 2023
"Seninle Bir Dakika" Hala En İyi Eurovision Şarkımız
Eurovision şarkı yarışması, dünyadaki en barışçıl ortamlardan birisi. Kimsenin kimseyle kavga etmediği, her ülkenin kendi tanıtımını en sıcak, en esprili, en güzel şekilde gerçekleştirdiği bir yer. Dolayısıyla oradan puan aldım alamadım diye katılma nedenini ben zaten doğru bulmuyorum. Dolayısıyla Türkiye'nin bu yarışmada olması gerektiğini her zaman savundum. Türkiye geçmişte de çok güzel bir şekilde temsil edildi birçok değerli isim tarafından. Taa Semiha Yankı'dan itibaren diyeyim ki ben Semiha Yankı'nın şarkısını hala en iyi Eurovision şarkımız olarak görüyorum. Sonuncu olabilir ama en iyi şarkımızdır. Dolayısıyla Türkiye umarım katılır ama çok yakın gelecekte mi olur olmaz mı bu Türkiye'deki birtakım başka kararlara konjonktüre bağlı. Dolayısıyla bunu önceden kestirmenin şu anda hiç imkanı yok.